Barbackveteran, ung fatracer mentor junior rodeo-tävlande

Av | december 8, 2022

[ad_1]

För Tim O’Connell, i stort sett allt som involverar att donera sin tid och talanger till ungdomar framkallar ett omedelbart svar av ”Registrera mig.”

Barn som kämpar med livshotande medicinska problem. Barn som lär sig leva med autism. Och naturligtvis ungdomar som vill följa O’Connells väg i rodeovärlden.

Varje år under Wrangler National Finals Rodeo ser den trefaldiga världsmästaren i barbackridning till att komma ut under veckans lopp och ta sig till Junior World Finals. Juniorfinalerna äger rum på Wrangler Rodeo Arena inne i Las Vegas Convention Centers South Hall, tillsammans med The Cowboy Channel Cowboy Christmas Expo.

”Allt som involverar barn, jag är med,” sa O’Connell. ”Och det finns inte en massa saker som jag inte kommer att göra för att främja rodeosporten.”

Så juniorvärldsfinalerna är en perfekt plattform för Zwingle, Iowa, cowboy – att sätta barn och rodeo på samma plats.

”Med dessa juniorfinalbarn vet jag vad det betydde för mig när jag först fick vader och stutar, att ha en idrottare i världsklass som hjälpte mig”, sa O’Connell. ”Jag vet att jag har en plattform och en efterföljare och att mina ord lämnar intryck. Jag har sett barns ögon lysa upp när jag skakar deras hand eller ger dem uppmuntrande ord.”

O’Connell, en Wrangler NFR-kvalspelare varje år sedan 2014, har gjort en poäng av att vara mentor för unga rodeo-utmärkelser sedan juniorvärldsfinalen började 2015. För fatraceraren Bayleigh Choate är det en helt ny upplevelse att vara mentor. Det beror på att Choate för bara ett år sedan tävlade i sin fjärde världsfinal för juniorer. Tolv månader senare har hennes spirande karriär redan fullbordats.

På måndagsmorgonen, när årets juniorfinalförare förberedde sig för att tävla, vände Choate sig till de nyblivna ungdomarna – som fortfarande är en nyflickad ungdom, och nu den regerande WPRA Rookie of the Year och Wrangler National Finals Rodeo-kval.

”Det är en konstig känsla eftersom jag är så ung. Jag är bara 19”, sa Choate med ett skratt. ”Jag pratade faktiskt med tjejerna, gav dem bara ett litet råd. Det var ett speciellt ögonblick eftersom jag var i deras sits förra året. Jag skulle aldrig ha trott att ett år senare skulle jag vara här på NFR. Det är typ galet.”

Men Choate har redan visat sig vara klok efter sina år, med vetskapen om vilken inverkan hon kan göra på dessa kommande fatracers.

”Jag har alltid varit den där ungen som såg upp till alla. Det fanns tillfällen då jag blev bortskämd av människor som jag idoliserade, så jag försöker verkligen att inte vara den personen, säger Choate. ”Jag försöker gå ut ur mitt sätt att vara tillgänglig, så om de känner att de vill prata med mig kan de komma fram och prata med mig.”

Choate sa att de senaste fyra åren av Junior Finals-tävlingen visat sig vara en bra träningsplats för vad hon har upplevt i år.

”Juniorfinalerna gör dig redo för din professionella rodeokarriär. Det förbereder dig för (tuffa) situationer och för de där högtryckshändelserna”, sa hon.

Choate åker konsekvent bra genom sex omgångar, och i den sjätte matchen på tisdag kväll fick hon äntligen sin första NFR-check: $17 255 för en tredjeplats på 13,63 sekunder. Hon har varit under 14 sekunder fyra gånger den här veckan.

Hon förblir tålmodig och är ödmjuk över att vara i det enorma Wrangler NFR-rampljuset, bara ett år efter att ha tävlat ett par miles upp på vägen i Junior Finals-arenan. Och hennes mål med att vara mentor för årets Junior Finals fatracingskörd är att låta tjejerna veta att Wrangler NFR är ett uppnåeligt mål.

”Vi är inte annorlunda. Om jag kan göra det, kan du göra det. Det är inte oåtkomligt, säger Choate. ”Med mycket hårt arbete och dedikation kan du göra det också.”

O’Connell har bevisat det många gånger om och nu tävlar han i sin nionde raka Wrangler NFR. Genom sex omgångar var O’Connell åttonde på världsrankingen, och tjänade in på fyra av sex nätter, inklusive en tredjeplatscheck på $14 690 i den femte matchen för att ge honom $172 430 för säsongen.

Han är inne i ett viktigt lopp när han jagar ett fjärde världsmästerskap. Men han tar sig fortfarande tid för juniorfinalerna.

”Jag vill visa dem min passion och min kärlek till sporten,” sa O’Connell. ”Och jag vill vara en öppen bok för dessa barn. De kan fråga mig vad som helst, de kan skicka filmer till mig för att kritisera. Det tar 30 sekunder av min tid, och jag vet inte vilken effekt det gör, men det känns som att det är en stor inverkan.”

Som 31-åring och i barbacka-bronks tuffa värld vet O’Connell att han inte kan göra det här jobbet för alltid, precis som han skulle älska att göra. Men han vet också att han kan hjälpa till att stärka rodeos framtid med sin uppsökande till nästa generation av rodeostjärnor.

”Jag älskar att ge tillbaka till sporten som gett mig allt”, sa O’Connell. ”Jag vill lämna sporten bättre än när jag hittade den. Och det var en fantastisk sport när jag hittade den. Jag vill att de här barnen ska få bättre möjligheter när jag går bort och det är deras tid att lysa.”

[ad_2]

Source link